Onze categorieën

HET ONMISBARE

Quelle peinture moto pour les carénages ?De specifieke kenmerken voor het schilderen van de kunststof onderdelen van een motorfiets

Dit is een vraag die steeds weer opduikt bij onze niet-professionele gebruikers, en we vonden het erg belangrijk om een deel van de verwarring op te helderen. Vaak neemt de typische klant die zijn motorlak opnieuw wil verven contact op met onze technische ondersteuning om erachter te komen welke verf hij moet gebruiken voor motorkunststoffen en welke primer hij moet gebruiken?
Er zijn zeker stroomlijnkappen op de meeste motorfietsen die zijn gemaakt van plastic (polyethyleen of polypropyleen), maar bij het lakken van deze onderdelen mogen ze niet echt als plastic steunen worden beschouwd.

De kwestie van de verfflexibiliteit houdt ook de meeste motorbezitters bezig, en we zullen hier binnenkort over praten.

In bepaalde gevallen, en dit is tegenwoordig echt zeldzaam op het gebied van 2 wielen, komen we plastic onderdelen tegen: we zullen ze omschrijven als “kale” of “ruwe” kunststoffen. In deze gevallen, en alleen in deze gevallen, kunnen we een groot probleem tegenkomen, dat voorbereiding en een speciale behandeling vereist, zonder welke we een kans van 90% hebben om te eindigen met een gedeeltelijke of volledige loslating van alle lagen van de primer tot de vernis.
En ja, eigenlijk is het aanbrengen van een zogenaamde “plastic primer” niet echt effectief zonder het voorbereidende werk dat daarbij hoort en dat we verder gaan uitwerken.

Welke motorverf moet ik gebruiken voor kunststof motorkappen?

Het is heel logisch dat als een onderdeel, van welke aard dan ook, een afwerking op het oppervlak heeft (meestal een originele vernis), dan is het onderdeel strikt genomen niet "plastic", en bijgevolg zijn alle soorten speciale hechtprimer absoluut nutteloos. U hoeft deze vernis alleen maar lichtjes op te schuren om de hechting van toekomstige lagen te garanderen.

Hoe zorg je ervoor dat, voordat je een motorkuip gaat verven, het oppervlak ruw of geverfd plastic is?
Een heel eenvoudige tip is om een gebied te testen en lichtjes te schuren: als je een wit poeder krijgt, is het vernis. Als je krassen krijgt en geen poeder, dan is het PE/PP. Kunststof kan in feite niet worden geschuurd (vind later de technieken voor het verven van kaal plastic).

Kortom, het verven van de kunststof stroomlijnkappen van een motorfiets is precies hetzelfde als het verven van de tank of de metalen onderdelen van een motorfiets. Slechts één klein verschil, het is mogelijk om een beetje flexibiliserend additief aan de lak toe te voegen.

Klik op deze link om uw verf te bestellen met de kleurcode van uw motorfiets.

Quelle peinture pour les carénages de sa moto ?De geheime techniek om verf op plastic niet-verwijderbaar te maken

Als uw carrosserieschilder deze technieken niet kent, komt dat omdat hij niet weet hoe hij kunststof moet verven!
Kunststoffen zijn inderdaad zeer problematisch om te verven en het is riskant voor schilders om een perfecte hechting te garanderen. Bovenal zullen, wanneer de stukken verdraaien of schokken krijgen van stenen, de verschillende diktes van de verf zich kunnen losmaken van de achtergrond en loslaten als een plastic film!
De behandeling is belangrijker dan de gebruikte chemische primer, die op zichzelf overigens nooit een delaminatieprobleem zal kunnen voorkomen.

Spons, oplosmiddel en vlam

Alleen bij ruwe kunststof onderdelen zullen we het kunststof daarom aan een schokbehandeling moeten onderwerpen, met een opeenvolging van agressieve acties, die alleen PE of PP* kan weerstaan zonder te krimpen (dit is bij andere kunststoffen niet het geval, wees voorzichtig !):
- Laat een vlam over het oppervlak glijden om de plastic poorten te openen en het te laten zweten, zonder te overdrijven!
- Inwrijven met een carrosseriespons (type Scotch Brite) gedrenkt in oplosmiddel (verdunner)
- Breng een zeer dunne laag transparante primer voor kunststof aan en breng snel daarna een zeer dunne “flash” verflaag aan.


Hoe vind je de referentie en kleurcode van jouw motorlak?
Hoe schilder je het frame van je motorfiets?
Welke verf om je motorfiets te schilderen?
Hoe verf je je motorfiets?
Hoeveel verf moet je je motorfiets verven?


Menu