Onze categorieën

HET ONMISBARE

Verf 3D-prints met een penseel, spuitpistool of airbrush

Nabewerking

Nabewerking is een stap die te vaak wordt vergeten (al dan niet vrijwillig) en verwaarloosd, ook al is het de belangrijkste stap als u goede resultaten wilt behalen met uw 3D-printschilderproject.

We willen allemaal snel verder gaan met schilderen, omdat dit het coolste onderdeel is waar we het meeste plezier aan beleven, vooral voor schilderfans! Ik was de eerste die in de val trapte dat ik meteen aan de slag wilde gaan met schilderen zonder door het vak 'Nabewerking' te gaan. Als het mooiste schilderij wordt gemaakt op een muur met gaten, oneffenheden, scheuren, heeft dat geen zin, het resultaat zal middelmatig zijn.

Nabewerking, of het nu gaat om FDM- of harsprinten, is essentieel om de defecten die verband houden met het 3D-printproces uit te wissen. Het doel van deze stap is het wissen van de lijnen/lagen van afdrukken en het wissen van de impact die de afdruksteunen achterlaten. De technieken zijn talrijk en iedereen heeft zijn eigen methode. Ik zal u hier mijn nabewerkingsmethode voor harsonderdelen en voor PLA-onderdelen presenteren. Hoewel vergelijkbaar, zijn de stappen niet precies hetzelfde.

Nabewerking van harsonderdelen

Hars is gemakkelijker na te bewerken dan filament, omdat er geen printstrepen zo zichtbaar zijn als bij FDM. Juist omdat het onderdeel er zo perfect uitziet als het niet meer gedrukt wordt, willen we deze stap graag overslaan.

Het doel hier is het verwijderen van de printpatronen en de impact die de steunen achterlaten. Houd er rekening mee dat goede printparameters en goede, goed geplaatste steunen tijdens de voorbereiding van het onderdeel in de snijmachine u veel tijd bij de nabewerking zullen besparen!

Dit zijn de verschillende stappen die ik uitvoer:

 • Het gehele onderdeel schuren met korrel 400 en korrel 240 op de plaatsen waar steun “nippels” aanwezig zijn. Zorg ervoor dat u het schuren niet forceert, zodat er geen details verloren gaan.
 • Reinig met water om al het stof te verwijderen.
 • Toevoeging van hars in de gaten die door de steunen zijn achtergelaten met een pipet en een borstel, vervolgens polymerisatie van de hars met UV-lamp. Tip: deze stap hoeft u niet uit te voeren op niet-zichtbare plaatsen zoals stopcontacten.
 • Schuur de gebieden waar hars is toegevoegd met korrel 400 om de oppervlakken glad te maken en op bepaalde plaatsen geen overtollig hars te hebben.
 • Zeer fijn schuren met een “Dremel” om “tepels” te verwijderen op plaatsen die voor de vingers onbereikbaar zijn (haar bijvoorbeeld).
 • Reinigen met water om al het stof te verwijderen en vervolgens drogen.
 • Het onderdeel bedekken met spuitafwerkingsplamuur om de oppervlakken glad te maken, krassen op te vullen en resterende defecten zoals printpatronen te benadrukken.
 • Schuren met korrel 400 of 600 en indien nodig met een “Dremel”.
 • Het onderdeel afdekken met spuitafwerkingsplamuur.
 • Einde van de nabewerking!

Once you have obtained a very clean and flawless room, you can now move on to the long-awaited step: PAINT!

Nabewerking van FDM-onderdelen

Laten we nu eens kijken hoe de nabewerking van een PLA-onderdeel gemaakt met FDM-printen werkt. Het proces is vrijwel identiek, maar iets langer omdat de printstrepen veel beter zichtbaar zijn bij FDM-printen. Je kunt ze zelfs door aanraking voelen.

Het doel hierbij is om de printstrepen, maar ook de grote defecten achtergelaten door de printdragers, te verwijderen om zo een zeer glad en schoon onderdeel te verkrijgen.

Dit zijn de verschillende stappen die ik uitvoer:

 • Eerst schuren met een elektrische schuurmachine, korrel 80, dan 180, dan 240 (of 180 korrel 240 direct als de print schoon is) om de printlijnen zoveel mogelijk uit te gummen. Schuren met korrel 240 verwijdert het korrelige uiterlijk dat schuren met korrel 80 aan uw onderdeel geeft.
 • Reinigen met water + aanbrengen van de eerste laag spuitplamuur
 • Handgeschuurd met korrel 320
 • Reinigen + aanbrengen van een tweede laag stopverf
 • Handschuren met water korrel 400 Reinigen + aanbrengen van een laag primer (zwarte grondlaag) om de laatste gebreken te accentueren
 • Handschuren met waterkorrel 600
 • Reinigen + aanbrengen van plastic plamuur op plaatsen die sterk gemarkeerd zijn door steunen
 • Aanbrengen van een primerlaag + afsluitend natschuren met korrel 800
 • Einde van de nabewerking!!!

Zodra u een zeer schone en onberispelijke kamer heeft verkregen, kunt u nu doorgaan met de langverwachte stap: VERF!

Het schilderij

Nadat u de voorgaande stappen met succes heeft voltooid, blijft er een prachtige, schone kamer over, klaar om geschilderd te worden.

De eerste stap vóór het verven en dit geldt voor alle materialen en voor airbrush- of penseelverven, is de ondervacht!

De grondlaag (of Primer) is een dunne laag grondverf waardoor uw verf beter hecht en steviger wordt. De primer is daarom essentieel en kan worden aangebracht met spuit, airbrush of kwast.

Er zijn verschillende kleuren, maar de meest gebruikte zijn zwart, wit en grijs. De kleurkeuze is belangrijk omdat deze een directe impact heeft op uw schilderij. U kunt bijvoorbeeld aan ‘pre-shading’ doen door een zwarte grondlaag aan te brengen, plus een witte grondlaag onder een bepaalde hoek. Het zwart/wit-contrast zorgt ervoor dat uw highlights/schakeringen opvallen ten opzichte van de kleur die u later gaat aanbrengen.

Persoonlijk gebruik ik sprayprimer voor de overgrote meerderheid van mijn beeldjes omdat ze erg groot zijn en het te lang zou duren om te airbrushen.

Ik gebruik de airbrush-primer voor zeer gedetailleerde en redelijk grote onderdelen, zoals gezichten of om zwart/wit voorschaduwen te doen.

Voor kleuren gebruik ik meestal wit. Ik schilder voornamelijk mangakarakters met redelijk felle kleuren. Met witte primer verkrijg ik de resultaten die ik het leukst vind. Als ik een donkerder, doffer uiterlijk wil geven, gebruik ik liever grijs of zelfs zwart.

De primers worden dus gebruikt afhankelijk van het resultaat dat je wil bekomen en de onderdelen die je wil verven (met een spuitbus voor een miniatuur of met een airbrush voor een full size, is dat niet het slimste!)Schilderen op een hars 3D-print
FDM VS Resin, welke verf voor 3D-beeldje moet je kiezen?
Welk schilderij voor 3D-printi?
FDM-printen (Fused Deposition Modeling)
Acrylverf kiezen voor 3D-printen


Menu