Onze categorieën

HET ONMISBARE

Vernis carrosserie HSHigh Solid-lakken

Ze zijn een begrip in de professionele autolak- en carrosseriereparatiewereld. Deze carrosserielakken waren destijds de ‘beste nieuwe’ HS-lakken, synoniem voor sterkte, glans en duurzaamheid.

De afgelopen jaren zijn deze afwerkingen verdreven en vervangen door UHS, waarvan de afkorting staat voor "Ultra High Solid". Als gevolg van de vooruitgang in de verfchemie, en ook na de aanscherping van de normen, zijn de oude "High Solid" nu verboden.

HS-lakken voor de carrosserie van auto's en motorfietsen

Laten we het even hebben over chemie, lijmen, harsen en allerlei soorten verven: de meeste bevatten polymeren, additieven en ook oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen worden gebruikt om te verdunnen en te dispergeren, maar ook om te verdampen. Ze worden VOC’s (vluchtige organische stoffen) genoemd. Deze VOS zijn schadelijk voor het milieu en de wetgeving probeert het gebruik ervan te verminderen.

HS-lakken zijn kwaliteitslakken omdat ze na verdamping een hoog drogestofgehalte (vastestofgehalte) bevatten. Laten we een voorbeeld nemen: als 50% van een product verdampt en er is een natte laag van 100 micron aangebracht, dan blijft er na verdamping een droge laag van 50 micron over. Dat is niet slecht, maar tegenwoordig hebben we een verdampingspercentage van minder dan 42% (420 g/l) nodig.

Les vernis HS pour la carrosserie de voiture et motoUitzonderingen op de regel

De VOC-regels zijn streng en alle verfproducten moeten minder dan 420 g/L bevatten. Er zijn echter bepaalde uitzonderingen op de regel, waarbij een reeks producten nog steeds bestaansrecht heeft! Dit zijn speciale verven, speciale vernissen, primers, verdunners en ontvetters, evenals spuitbussen.
Om HS-vernissen te kunnen blijven verkopen, hebben bepaalde fabrikanten deze speciale kwalificaties gegeven, bijvoorbeeld: HS-antikrasvernis.

VOC-verfnormen

Sinds 1 januari 2010 zijn verffabrikanten onderworpen aan een Europese richtlijn die VOC-limieten oplegt aan gebruiksklare producten*. Deze drempelwaarden worden uitgedrukt in gram per liter (g/L). Producten die hieraan niet voldoen, zijn verboden en mogen niet worden vervaardigd of op de markt gebracht.
Met “klaar voor gebruik” bedoelen we “gemengd product”, bijvoorbeeld blanke lak + verharder.
Par « prêt à l'emploi », on entend « produit mélangé » , par exemple vernis + durcisseur.

Ontdek de UHS BS830 carrosserielak, de verharder en verdunner ervan

MS lak
UHS-lak
Snel drogende lak
Carrosserielakspray
Keramiek lak
Hoe een auto of carrosserie lakken?
Hoe behoud ik de glans van een carrosserielak?


Menu