Onze categorieën

HET ONMISBARE

Keuze en vergelijking van airbrushverven voor 3D-printen

Kleuren toepassen
We komen eindelijk op het stadium dat ik verkies, het moment waarop we eindelijk ons beeldje, cosplay of iets anders tot leven zien komen door kleuren toe te passen!
Voor het schilderen van 3D-prints denk ik dat iedereen zijn eigen stijl en technieken heeft, ook al zijn er enkele basisbegrippen, uiteindelijk zijn smaken en kleuren heel persoonlijk. Van mijn kant heb ik de stijl gevonden die ik leuk vind en mijn manier van schilderen volgt de volgende stappen:
a. Basiskleur voor aero
b. Aeroshading
c. Lucht verdund
d. Fijne details (ogen, contouren, lijnen, enz.) met penselen
e. Geaccentueerd met penselen (droog borstelen en/of highlighten)

  

Ik ga niet in detail ingaan op de schildertechnieken, want dat is niet het doel van dit artikel. Als u eenmaal weet hoe u uw kleuren wilt aanbrengen, is het volgende dat u moet weten welke verfseries/merken u moet gebruiken! Er zijn veel verschillende merken verf en meerdere soorten verf en je kunt er snel verdwalen…

Ik zal proberen u hier zo goed mogelijk te begeleiden bij uw keuzes, waarbij ik mij altijd baseer op mijn persoonlijke ervaring en op de apparatuur die ik heb gebruikt en die ik dagelijks gebruik.

De keuze van verven
Net als bij het kiezen van de 3D-printer, hangt de keuze van de verf af van wat je ermee wilt doen. Bijna al mijn schilderijen, met uitzondering van een apart assortiment, zijn acrylverf. Mijn ervaring en mijn keuzeadvies zullen dan ook uitsluitend op dit type verf gebaseerd zijn.

Ook als je net begint, is het naar mijn mening heel belangrijk om direct te beginnen met goede, of zelfs hele goede, kwaliteitsverven. Het verschil tussen potten met goedkope acrylverf op instapniveau die je in supermarkten aantreft en potten met verf die in gespecialiseerde winkels/sites worden aangeboden, is werkelijk enorm.

“Low-end” verven zijn over het algemeen erg dik en bevatten weinig pigmenten, om het goed aan te kunnen brengen zul je het veel moeten verdunnen en om goed te dekken zul je tientallen lagen moeten aanbrengen voor een resultaat wat waarschijnlijk niet zo zal zijn wees perfect. Dit is de beste manier om ontmoedigd te raken en schilderen te haten. Ik weet waar ik het over heb, ik heb het zelf ervaren...

Dus hier zijn de verven die ik gebruik en die ik u aanbeveel, ongeacht uw verfniveau:

La gamme acrylique Stardust Pro WPU

Dit assortiment acrylverf om aan te brengen met een airbrush is zeker mijn favoriet!! Er is geen enkel figuur dat ik schilder zonder minstens één kleur uit dit assortiment te gebruiken! De pigmentatie is geweldig, de kleuren zijn erg mooi en de verdunning is bijna perfect voor direct gebruik in de lucht zonder extra verdunning. Sommige kleuren vereisen een lichte verdunning, maar niets te ingewikkeld! Wat ik vooral leuk vind aan deze serie is dat de matte afwerking mijn beeldjes een professionele uitstraling geeft. De verf plakt en bedekt het stuk zeer goed en droogt snel bij aanraking.

De Stardust pro-serie is onderverdeeld in verschillende categorieën verven. Onder hen zullen we vinden:

 • De professionele artistieke serie bestaande uit 47 kleuren
 • De metallic/parelserie bestaat uit 35 kleuren
 • De Candy serie bestaat uit 11 kleuren
 • De kameleonserie bestaat uit 20 kleuren
 • De fluorescerende serie bestaat uit 13 kleuren

Wat mij betreft, ik heb nog niet de gelegenheid gehad om de Chameleon-, Metallic- en Fluorescent-reeksen te testen, dus ik zal er niet over praten. Ik gebruik vooral het artistieke assortiment en het Candy assortiment.

+ Sterke punten van het Stardust pro assortiment:

 • Ruime keuze aan kleuren
 • Zeer goede pigmentatie
 • Zeer dekkende kleuren
 • Goede vloeibaarheid
 • Zonder verdunning te gebruiken (behalve sommige kleuren)
 • Een professionele weergave
 • Goedkope potten van 60 ml
 • Droogt snel

- Zwakke punten van het Stardust Pro-assortiment:

 • Op de airbrushnaald droogt de verf snel
 • Kan de airbrush snel verstoppen als het schoonmaken niet of slecht wordt gedaan
 • Het druppelen van de potten raakt vaak verstopt

Nou, je zult het begrepen hebben, ik raad deze verf 100% aan!!

Het Hikari RC acrylassortiment voor airbrushen

Dit is een ander assortiment acrylverf dat kan worden aangebracht met een airbrush en dat ondoorzichtige kleuren biedt. Het is ook een assortiment dat ik heel vaak gebruik omdat het kleurschakeringen biedt en andere resultaten mogelijk maakt dan het pro-assortiment. Het grote voordeel van deze verf is de sterke grip en slagvastheid!

Een heel interessant punt voor kunstenaars zoals ik, die hun beeldjes vaak verplaatsen om ze op conventies tentoon te stellen. Het is ook een zeer verstandige keuze voor het schilderen van accessoires voor cosplay!! Het is ook een verf die speciaal is ontworpen voor Lexan- en radiomodellering!

Op dezelfde manier als voor het pro-assortiment, zullen we voor dit Hikari RC-assortiment verschillende verfcategorieën vinden: Candy, fluorescerend, metallic, kameleons…. Ik gebruik voornamelijk Candy en “standaard” verven.

+ Sterke punten van het Hikari RC-assortiment:

 • Ruime keuze aan kleuren
 • Zeer goede pigmentatie
 • Zeer dekkende kleuren
 • Zeer goede vloeibaarheid
 • Kan zonder verdunning gebruikt worden
 • Impact weerstand
 • De witte !! Beste witte acryl-airbrushverf die ik heb geprobeerd !!

- Zwakke punten van het Hikari RC-assortiment:

 • Kan de airbrush snel verstoppen als het schoonmaken niet of slecht wordt gedaan
 • Een iets ‘glanzendere’ weergave (dit is geen echte fout, afhankelijk van de gewenste weergave)
 • De doppen van de potten zijn een beetje fragiel en maken een niet zo nauwkeurige dosering mogelijk als bij het Pro WPU-assortiment

Het assortiment grafische oplosmiddelen

Dit verfassortiment is heel bijzonder omdat het geen acrylverf is, maar op oplosmiddelbasis. Stardust is het enige merk dat dit type verf aanbiedt voor airbrushgebruik. Het is een heel interessant assortiment dat ik ook gebruik om mijn beeldjes te schilderen, omdat het een grote verscheidenheid aan kleuren biedt en zeer interessante voordelen biedt in vergelijking met acrylverf:

 • Fijnere verven
 • Resistenter
 • Gemakkelijker schoon te maken
 • Belemmer de aerodynamica niet (groot voordeel!!)
 • Extreme vloeibaarheid en onbeperkte verdunning

Dit assortiment heeft echter een groot nadeel: de schadelijkheid van de verf. Je hoeft natuurlijk alleen maar over de juiste apparatuur te beschikken om dit probleem te overwinnen, maar het blijft een beperking waarmee je rekening moet houden, vooral als je net begint.

Snoepverf voor airbrushen en printen

Ik ga het hier niet hebben over een reeks verven, maar eerder over een soort verven die ik veel gebruik en die in alle hierboven gepresenteerde assortimenten voorkomen: Candy-verven.

Snoepverven zijn transparante of semi-transparante verven die om vele redenen kunnen worden gebruikt, maar een van de belangrijkste redenen waarom ik ze gebruik is om over heldere hars te schilderen!! Hierdoor kun je de transparantie behouden tijdens het kleuren van de hars! Het resultaat is gewoon geweldig!!

Je moet weten dat er nu geconcentreerde en transparante kleuren zijn om transparante harsen te kleuren. Deze inkten worden geleverd in een klein flesje van 17 ml. Voeg gewoon 1% toe om de transparante hars te kleuren. Er zijn ook transparante en fluorescerende inkten verkrijgbaar bij Stardust.

Blanke lakken voor bedrukking

Hier komen we aan het einde, terwijl we de allerlaatste stap ingaan: de blanke lak! Nadat u klaar bent met het schilderen van uw object, is het belangrijk om het te vernissen om de verf te beschermen. Net als voor grondlakken zijn er veel blanke lakken en je kunt ze aanbrengen met een spray, airbrush of zelfs een kwast!

Persoonlijk lak ik mijn beeldjes altijd met een matte blanke lak die ik aanbreng met een spuitbus of airbrush en bij elke verfreeks zijn blanke lakken verkrijgbaar. Blanke lak kan ook worden gebruikt, niet om het schilderij te beschermen, maar om te spelen met weergaven en texturen en om de aandacht naar een specifiek punt te trekken.

Zo lak ik de ogen van mijn beeldjes altijd met glansvernis. Test eenvoudig meerdere blanke lakken om de lak te vinden die het beste bij u past. Wat mij betreft, dit zijn de blanke lakken uit het Stardust pro-assortiment!

Het uiteindelijke woord

Door dit artikel te lezen, heb je de algemene werking van printers geleerd en hoe je de juiste kiest als je wilt beginnen met 3D-printen. Je weet ook welke stappen je moet volgen voordat je verder gaat met het verven van je onderdelen en welke verf je moet gebruiken met een airbrush (althans wat ik aanbeveel op basis van mijn persoonlijke ervaring). Nu is het aan jou, in de hoop dat dit artikel je zal helpen je projecten te verwezenlijken!

Michael de @3DFigurz https://www.instagram.com/3dfigurz/Schilderen op een hars 3D-print
FDM VS Resin, welke verf voor 3D-beeldje moet je kiezen?
Hoe schilder je een 3D-print?
FDM-printen (Fused Deposition Modeling)
Welke verf voor 3D-printen?


Menu