Onze categorieën

HET ONMISBARE

De verschillende verven toepasbaar voor 3D-printen

3D-prints worden geproduceerd met verschillende materialen en resulteren in kant-en-klare (of bijna) stukken die bedekt kunnen worden met elk type 3D-printverf om ze tot leven te brengen!

Iedereen die onlangs in een printer heeft geïnvesteerd, heeft zich ongetwijfeld gerealiseerd dat er een duidelijke noodzaak bestaat om een luchtcompressor of minicompressor te bezitten, samen met een airbrush of verfpistool.

Er zijn in feite twee manieren van schilderen, met enerzijds de traditionele manier, dat wil zeggen met een penseel en deze is duidelijk niet geschikt om ingewikkelde reliëfs te schilderen en een stuk met een perfecte afwerking te produceren!

De andere manier van schilderen is spuiten: op deze manier raakt het gereedschap nooit het oppervlak en wordt de verf door verneveling geprojecteerd. Het resultaat en de mogelijkheden zijn onvergelijkbaar met de rustieke toepassing met een kwast. Hiervoor bestaan twee hulpmiddelen die essentieel zijn voor alle makers van beeldjes door middel van afdrukken: de airbrush en het pneumatische pistool.

Natuurlijk zullen we altijd een fijn penseel moeten gebruiken, voor bepaalde kleine kleuringen en vooral voor lijnen en details. Anders wordt voor alle gladde of complexe oppervlaktekleuren, gradiënten, stencil- en maskeertechnieken airbrushing gebruikt.

Met welke gereedschappen moet ik de verschillende soorten 3D-geprinte onderdelen schilderen?

Wat miniaturen betreft, gebruiken we een airbrush.
Het heeft geen zin om te investeren in zeer dure airbrushes met hoge precisie. Airbrushes met hele fijne spuitmondjes (0,18 – 0,2 mm) zijn niet bruikbaar voor het verven van gedrukte miniaturen en zijn vooral heel erg duur!

Ik raad je aan om te kiezen voor een airbrush met een medium (0,3 - 0,35 mm) of zelfs groot (0,5 mm) mondstuk. Waarvoor ? Ik denk duidelijk dat het gebruik van multifunctionele airbrushes je zal behoeden voor spuitproblemen met bepaalde verven die niet vloeibaar genoeg zijn en die niet zonder verdunning door zeer fijne spuitmondjes gaan. Ultrafijne airbrushes zijn gereserveerd voor tekenen uit de vrije hand.

♣ Hier is mijn favoriete selectie voor airbrushes, te beginnen met de BADGER 150, robuust en efficiënt met zijn glazen beker onder de airbrush en de keuze uit 3 spuitmonden en 3 naalden inbegrepen in de koffer, en de ECLIPSE 0,35 mm airbrush van de IWATA merk en de cup erboven geplaatst (zwaartekrachttype).

Wat te kiezen tussen een airbrush met een cup aan de boven- of onderkant?

Als je alleen kleine miniaturen schildert, dan vind ik het kopje bovenop (volume tot 7 ml) zeker praktischer. Je kunt de verf direct gieten, je kunt hem roeren met een kwast, makkelijk afspoelen... Maar als je daarentegen grote miniaturen schildert, bijvoorbeeld tot 20 cm, kies dan in dit geval voor de zuig-airbrush , met daaronder de verfemmer (inhoud tot 20 ml).

Wat verfpistolen betreft

Dit geldt als je mechanische of andere onderdelen schildert en nog meer als je pantser- of COSPLAY-onderdelen schildert. In dit geval raad ik je aan om een minitraining of een initiatie te oefenen of zelfs te doen bij een plaatselijke schilder, om de basis te leren.

Als je een redelijk voordelige koffer wilt hebben, met meerdere wapens, raad ik je aan om te kiezen voor de kit met twee kanonnen (een mini 0,8 mm + een grote 1,4 mm).

Anders, als je uitrusting wilt, nog steeds in een voordelige prijsklasse, maar met betere prestaties en eervolle kwaliteit, die jarenlang meegaat als je er goed voor zorgt, kijk dan eens naar dit minipistool, geleverd met 2 spuitmonden van 0,8 mm en 1,00 mm.

Eindelijk is hier het 1,4 mm ECO-spuitpistool waarmee u grote onderdelen (maar net zo veel kleine onderdelen) kunt schilderen. Persoonlijk gebruik ik dit alleen omdat het een veelzijdig pistool is, dat zowel dikke primers als ultradunne verven kan spuiten. Het is ideaal voor het verven en blanklakken van stukken van menselijke grootte!

Welke luchtcompressoren voor 3D-printen

Hier is een onderwerp waarover ik u nauwkeurig kan adviseren, omdat ik een beetje ervaring heb, ik de meeste compressoren heb getest die op de markt bestaan en ik even goed heb gewerkt aan miniaturen van een paar centimeter als aan sculpturen van enkele meters.

Mini-compressor
Als je thuis werkt aan kleine onderdelen tot 25 cm, kies dan voor een minicompressor: hij is stil (hij maakt bijna geen geluid en je kunt 's nachts werken zonder je gezin te storen) en hij is draagbaar! Dit is geschikt voor het voeden van een airbrush. Heb je soms iets grotere kamers, kies dan voor een minicompressor met tank, dat wil zeggen een luchttank van 3 liter. En ja, de meeste minicompressoren hebben geen luchttank en produceren rechtstreeks perslucht (maar hebben geen reserves, en daarom neemt de luchtdruk onmiddellijk af bij een vrij laag drukniveau rond de 1,5 bar).

Traditionele luchtcompressor met tank
Als je ruimtes groter dan 50 cm en maximaal 2 meter wilt schilderen, heb je een compressor met iets meer vermogen nodig! Je hoeft geen compressor van 100 liter te hebben, want je kunt met een kleine compressor van rond de 25 liter werken. Je kunt elk pistool met elke compressor gebruiken. Belangrijk is om de grootte van de luchttank te relateren aan de hoeveelheid oppervlak die je wilt schilderen (over het algemeen zeg ik dat je 25 liter per m² nodig hebt). Plaats dit niet in uw appartement, het is behoorlijk luidruchtig (ongeveer 80 dB)! Maar u kunt hem in uw garage plaatsen, of zelfs buiten uw werkplaats, beschermd tegen slecht weer in een kleine schuur.

Verven voor 3D-printen COSPLAY

Laten we teruggaan naar het onderwerp van dit artikel: verven voor 3D-printen! Houd er rekening mee dat u dezelfde resultaten kunt bereiken met verven op oplosmiddelbasis of met hydroverven. In het geval van verf op waterbasis hoeft u alleen maar meer geduld te hebben met de droogtijden, zowel tussen elke laag als bij de uiteindelijke droging.

Verven op waterbasis hebben zeker een groot ecologisch voordeel en eenvoudigweg een voordeel van persoonlijk gebruik in uw werkplaats of thuis. Maar ze hebben een klein minpuntje: ze zijn op waterbasis en water verdampt langzamer dan oplosmiddelen! In de zomer is dit geen probleem, maar vooral in de winter kan het een probleem zijn. In dit geval verwarm ik de werkplaats meestal tot 20°C en gebruik ik soms een föhn of een warmtepistool om het drogen en uitharden van de verf te versnellen.

Schilderprofessionals klagen ook dat het moeilijk is om droge verf op waterbasis te schuren, omdat deze dikker en zachter is dan verf op oplosmiddelbasis, die dunner is en zo gemakkelijk om mee te werken.

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van de verven en speciale effecten op onze site, weet dan dat ze niet alleen gereserveerd zijn voor auto's! In feite worden ze gebruikt op alle goed voorbereide dragers: ze zijn bijna overal te vinden, van coatings op huishoudelijke apparaten, mobiele telefoons, architectuur, ramen... en daarom betekent dit dat je ze perfect kunt gebruiken op je Cosplay 3D-print, goed gegrond, met een professionele primer.

Voor de decoratie en kleuring van alle stukken is het mogelijk om verf op waterbasis te gebruiken, maar ook om achteraf een blanke lak op oplosmiddelbasis te gebruiken. Het is duidelijk dat blanke lakken op oplosmiddelbasis veruit de helderste en meest resistente zijn. Helaas kunnen ze ervoor zorgen dat sommige verf van slechte kwaliteit met water reageert. De verven in het Hikari 3D-assortiment zijn kleuren op waterbasis die bedekt kunnen worden met blanke lakken op oplosmiddelbasis.

Ultradunne verven voor 3D-prints van beeldjes

Om thuis te werken, met een mini-airbrush-spuitcabine, is het ideaal om airbrush-verf op acrylbasis op waterbasis te gebruiken.

De voordelen zijn talrijk:

  • Dit zijn ultrafijne, gebruiksklare verven die zonder verdunning met de fijnste airbrushes kunnen worden gebruikt. Maar je kunt ze net zo goed gebruiken met een verfpistool.
  • Ze zijn geurloos en ongevaarlijk.
  • Ze kunnen 48 uur lang worden afgedekt zonder te schuren.
  • De nieuwe innovatieve series bieden alle nieuwe effecten zoals Candy, kameleons, fluorescerende kleuren, glanzende en matte blanke lakken, parelmoer en metallic... Kortom, ze hebben niets meer te benijden op oplosmiddelhoudende verven!

3D-printprimers: hechtprimer en surfacers

Een primer is een product dat een oppervlak “klaar om te schilderen” maakt, het bereidt voor! Maar wat betekent dat dan precies?

De term primer heeft een vage betekenis. Er zijn hoofdzakelijk 2 soorten primers:

1- De primaire of adhesiepromotoren

Ik gebruik ze vooral op FDM-kunststofprints, omdat ik uit ervaring weet dat kunststoffen moeilijker op te hangen zijn dan welk ander materiaal dan ook.
Over het algemeen zijn prints van het harstype gemakkelijk te plakken. Of u kunt eenvoudig oppervlakkig schuren (of blussen) met een schuurspons. Hechtbevorderaars zijn over het algemeen transparante, zeer fijne primers die gebruikt worden om hechting te verkrijgen zonder/of met schuren op bepaalde materialen.

In het geval van 3D-printen gebruik ik de plastic primer, een echt zeer effectieve gespecialiseerde primer. En ik gebruik ook graag de universele acrylprimer, die ik 48 uur lang met elke andere verf kan bedekken, zonder dat ik bang hoef te zijn dat deze daarna loslaat.

2- Vullende primers of surfacers

Dit zijn producten afkomstig uit timmerwerk, of zelfs carrosserie. Dit zijn dikke producten, waarmee alle poriën en oneffenheden in het materiaal kunnen worden opgevuld, onder een dikke laag, die door fijnschuren moet worden verkleind.

► Voor airbrush-miniaturen is er een acrylprimer, klaar voor gebruik, fijn, egaliserend, mat en die zeer goed plakt. Ik kan daarna schilderen, zonder te schuren.

► Ik gebruik de tweecomponenten oplosmiddelhoudende vulprimer (spuitbus of pot) alleen voor COSPLAY-prints of prints van ¼ of ½ schaaldelen. Ik breng een dikke laag aan en laat deze doorgaans 2 tot 4 uur drogen. Daarna schuur ik met schuurpapier korrel 320/400/500. Ik verwijder zoveel mogelijk materiaal en verkrijg zo een perfect glad en onberispelijk oppervlak.

Blanke lak voor 3D-prints

Blanke lak heeft hoofdzakelijk twee functies: de eerste is decoratief en de tweede is beschermend.

Blanke lak is een transparante laag, die een hoge of zeer lage glans kan hebben. Er is een hele reeks blanke lakken, van matte blanke lakken, via satijnen blanke lakken tot glanzende blanke lakken.

Voor kleine beeldjes gebruik ik altijd kant-en-klare acryl-blanke lakken die worden aangeboden in het Stardust pro-assortiment (dikke of dunne glanzende blanke lak, satijn, mat, ultra mat). Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en geven zeer goede resultaten. En dat past heel goed bij de eisen die ik aan zijn stukken stel!

► Voor grote prints en vooral voor cosplay gebruik ik blanke lakken van zeer hoge kwaliteit. Dit zijn blanke lakken die zijn ontleend aan de autowereld en altijd uit 2 componenten bestaan (je moet de blanke lak met de verharder mengen en gebruiken voordat je uithardt). Het resultaat dat ik verkrijg met dit type blanke lak is altijd vergelijkbaar met mijn metallic lakken: de glans is uitzonderlijk en de weerstand is feilloos. Dit type blanke lak is uiteraard behoorlijk schadelijk en ik moet de toepassingen buitenshuis uitvoeren, met een schildersbeschermingsmasker.

Er zijn ook speciale blanke lakken, met fluweel/perzikkleurige huidachtige effecten, of “gum touch” of “rubber effect” effecten.

Dus dat is het, ik denk dat je alle sleutels in handen hebt om te beginnen met 3D-printen! Nu hoeft u alleen nog het materiaal te kiezen! Aan het einde van dit artikel vindt u pagina's met advies, vooral over de tools die ik aanbeveel, afhankelijk van de toepassingen die u ervan wilt maken!

Nu alles duidelijk is over 3D-printen, zijn we klaar om te creëren! Naar onze drukkers! En op onze airbrushes!Schilderen op een hars 3D-print
FDM VS Resin, welke verf voor 3D-beeldje moet je kiezen?
Hoe schilder je een 3D-print?
FDM-printen (Fused Deposition Modeling)
Acrylverf kiezen voor 3D-printen


Menu