Onze categorieën

HET ONMISBARE

Het schilderproces en 3D-printen met behulp van fotopolymerisatiehars

Laten we nu eens kijken naar de tweede categorie printers: harsprinters!

Hars 3D-printen maakt gebruik van een techniek genaamd fotopolymerisatie om 3D-objecten te creëren van een digitaal model: vloeibare hars wordt in een tank van de 3D-printer gegoten, een printplatform wordt boven de hars geplaatst en een UV-lichtbron wordt gebruikt om de hars uit te harden in opeenvolgende lagen, waardoor het 3D-object ontstaat. Deze techniek wordt fotopolymerisatie genoemd.

Over het algemeen hebben harsprinters een LCD-scherm en een ultraviolette lichtbron van 365 nm. De gebruikte hars hardt uit onder UV-straling (en dus ook in de zon)! Het LCD-scherm dat onder de harstank wordt geplaatst, gescheiden door een FEP-film, geeft de vormen laag voor laag weer om uit te harden om alle details van het 3D-model te creëren.

De vloeibare hars die bij 3D-printen wordt gebruikt, wordt doorgaans aangeboden in flessen van 500 ml/1 liter of meer, ondoorzichtig zwart om te voorkomen dat de zonnestralen de hars verharden.

Net als bij FDM-afdrukken moet de gebruiker de printer voorzien van een specifiek bestand in het formaat dat geschikt is voor de printer en elke printer heeft zijn eigen bestandsextensie. Een printbestand voor een Anycubic Mono X eindigt bijvoorbeeld met “.pmx”.

Slicer voor harsprinter

Net als voor FDM-printen zijn er ook voor harsprinten veel slicers, de bekendste blijft echter “Chitubox”! Wat mij betreft ben ik begonnen met “Lychee Slicer”, en ik raakte zo gewend aan deze slicer dat ik hem alleen gebruik, naast “Chitubox” omdat sommige printers nog niet beschikbaar zijn op “Lychee”.

De slicers voor harsprinters zijn vergelijkbaar en hebben hetzelfde gebruik als die voor FDM-printen. Hier bepaalt u de grootte, oriëntatie en positie van uw onderdelen, maar definieert u ook al uw printparameters (snelheid, belichtingstijd, enz.) en kiest u er ook voor om uw onderdelen al dan niet te graven en steunen toe te voegen. Er valt veel te ontdekken over slicers, maar dat is niet de bedoeling van dit artikel.

Laten we in plaats daarvan eens kijken wat er mogelijk is met een harsprinter!

Harsprinten heeft ook veel toepassingen, omdat het zelfs wordt gebruikt in de geneeskunde, sieraden, ruimtevaart, auto's, enz. Hier zal ik u de meest voorkomende toepassingen presenteren onder de meeste mensen die een harsprinter bezitten:

Verzamelbare beeldjes door harsdruk

Het meest voorkomende gebruik is ongetwijfeld het maken van verzamelfiguren! Hars wordt veel gebruikt in de wereld van beeldjes, met name hoogwaardige beeldjes. Sommige studio's gebruiken ook 3D-harsprinten om hun prototypes en hun onderdelen te maken, die vervolgens worden gegoten om enkele duizenden exemplaren te maken!

Het is dan ook geen grote verrassing dat het maken van beeldjes de meest voorkomende toepassing van 3D-printen is!

Persoonlijk gebruik ik uitsluitend mijn harsprinters om beeldjes te maken van mijn favoriete manga, strips en videogames!

 

Tafelbladfiguren

Een andere veel voorkomende toepassing, die nauw verband houdt met de eerste, is het maken van miniatuurstukken/figuurtjes voor bordspellen (bijvoorbeeld Warhammer).

We hebben hier niet te maken met grote of middelgrote verzamelfiguren, maar met miniaturen die bedoeld zijn om in games te worden gebruikt en daarom vaak worden gemanipuleerd.

Sommige spelers geven er de voorkeur aan om hun eigen beeldjes te maken in plaats van kits te kopen om te bouwen en te schilderen, omdat ze hierdoor grote besparingen kunnen realiseren en een zeer ruime keuze aan modellen hebben.

Vanwege de snelheid en precisie, waardoor alle details van de beeldjes naar voren komen, wordt 3D-harsprinten op dit gebied veel gebruikt!

Cosplay met harsprint

Het is niet verrassend om deze toepassing terug te vinden, aangezien het een van de meest voorkomende is op het gebied van 3D-printen! Hars, hoewel kwetsbaarder dan filament, zal nog steeds zijn plaats vinden in de wereld van cosplay vanwege de precisie en diversiteit aan producten.

Zo vinden we bijvoorbeeld transparante hars die vaak gebruikt wordt bij cosplay. Zeer fijne en zeer gedetailleerde onderdelen die een hoge precisie vereisen, zoals helmblinders, worden ook in hars gemaakt!

Sommige mensen maken zelfs maskers volledig van hars, zoals Oni-maskers!

Natuurlijk zijn er, zoals ik al eerder zei, nog steeds talloze toepassingen voor harsprinten. Ik heb besloten hier alleen die toepassingen te presenteren die ik ken en die naar mijn mening het meest verspreid zijn onder individuen/amateurs/enthousiastelingen!

In deze leesfase ken je het verschil tussen harsprinters en FDM-printers, je weet in grote lijnen hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. Laten we nu eens kijken of u wilt beginnen met 3D-printen, wat is beter om te kiezen: FDM-printer of harsprinter?

FDM VS Resin, welke verf voor 3D-beeldje moet je kiezen?
Welke lak voor 3D-printen?
Hoe een 3D-print schilderen?
Acrylverf kiezen voor 3D-printen
FDM-printen (Fused Deposition Modeling)


Menu