Onze categorieën

HET ONMISBARE

Welke 3D-printer moet je kiezen om figuurtjes te maken?

Als u nieuw bent in dit onderwerp en nog geen 3D-printer of zelfs 3D-printlak heeft, dan zal dit artikel u helpen FDM VS Resin 3D-printen te vergelijken en wat u moet kiezen?

Als je moet kiezen, is het vrij eenvoudig om je keuze te maken, begin met de vraag: “Wat wil ik ermee doen?” »

Uw antwoord zal min of meer gemakkelijk uw keuze bepalen als u mijn onderstaande selectiegids raadpleegt, waarin de toepassingen zijn opgenomen die in de vorige delen zijn gepresenteerd (link hierboven).

♣ Wat betreft verven is de keuze vrij, er zijn geen verplichtingen en voor elke soort bedrukking geef ik je hieronder mijn advies en aanbevelingen.

Maak verzamelfiguren op schaal 1/8 tot 1/4

Als het je doel is om net als ik te doen, dat wil zeggen voornamelijk verzamel-/tentoonstellingsfiguren in verkleinde schaal, dan is het duidelijk beter om voor een harsprinter te kiezen! Dankzij de precisie en hoge resolutie printkwaliteit tot 12k zal harsprinten alle texturen en de kleinste haartjes van je karakter perfect naar voren brengen.

Je kunt ook beeldjes maken met behulp van FDM-printen, maar zelfs met de best mogelijke nabewerking is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om een kwaliteit te bereiken die vergelijkbaar is met 3D-harsprinten. Kortom, als u een verzamelfiguur wilt maken, hoeft u niet na te denken: een harsprinter is de beste keuze!

♣ Ik raad HIKARI acryl-airbrushverf uit het modelradio-assortiment aan. Waarvoor ? Omdat ze zowel met een verfpistool als met een airbrush kunnen worden gebruikt. En in hun vakgebied zijn dit de meest geavanceerde watergedragen verven, zowel qua hechting als qua weerstand. Ook zijn het verven op waterbasis, met een speciale hoogwaardige afwerking, die zowel “op waterbasis” als met oplosmiddelhoudende polyurethaan carrosserievernissen kunnen worden gelakt.

FDM VS Resin, welke verf kiest u voor uw 3D-figuren op schaal 1/1?

We hebben het hier niet langer over beeldjes die je in je bibliotheek gaat zetten, maar over beeldjes op ware grootte! Als dit is wat u wilt doen, is een FDM-printer in dit geval beter geschikt!

Toch is het nog steeds een beeldje, toch? Dus waarom niet voor een hars gaan??? Het antwoord is heel eenvoudig: voor zeer grote onderdelen zijn FDM-printers (op dit moment) geschikter. Ze bieden printvolumes die veel groter zijn dan harsprinters en bij FDM is het gemakkelijker om een groot deel met een groot vlak oppervlak glad te strijken om goed te schuren, dan een klein deel met veel reliëf!

Het is ook mogelijk om beeldjes van 1/1 formaat in hars te maken, vooral omdat er steeds grotere printers opkomen, maar de prijs van deze printers is veel hoger en dit vereist dat je je model alleen in meer stukken moet snijden als je het in FDM doet. Samenvattend: voor het maken van beeldjes op 1/1-formaat is een FDM-printer (grootformaat) geschikter, maar het ideaal zou zijn om ook een harsprinter te hebben om bepaalde onderdelen te maken, ook al is dit niet verplicht.

♣ De meeste bekende of gespecialiseerde schilders die ik ken, geven de voorkeur aan verf op oplosmiddelbasis. Wat hun formaat ook is, in een klein flesje van 125 ml, zoals die in het GRAPHIC- en SPARKLE-assortiment, zijn dit inderdaad professionele verven, dezelfde als die in potten van 1 liter, voor het verven van voertuigen. Dit zijn hoogwaardige verven, echt heel gemakkelijk en prettig om te schilderen. Ze zijn uiterst fijn, kunnen met een airbrush worden aangebracht en zijn ideaal voor het creëren van metallic- of parelmoereffecten.
Houd er echter rekening mee dat autospuiters tegenwoordig schilderen met verf op waterbasis! En dit zijn dezelfde verven die worden aangeboden in het HIKARI RC-assortiment met exact dezelfde metallic of parelmoerkleuren, en zelfs Chameleon. Vanaf nu zijn er alleen nog maar oplosmiddelhoudende afwerklakken, die ongeëvenaard en onmogelijk te verkrijgen zijn met “hydro”-producten.

Maak miniatuurfiguren

Ik denk dat je het al geraden hebt voor deze toepassing: je hebt duidelijk een harsprinter nodig! Miniatuurbeeldjes hebben veel details, dat maakt ze zo mooi. Als je wilt dat alle details perfect verschijnen, dan is dit de hars die je nodig hebt!

Vooral omdat het kleine figuurtjes zijn, kun je er heel veel tegelijk maken! En bij harsprinten zal het maken van een dienblad met een enkel beeldje of een dienblad met hetzelfde beeldje in 5 batches precies dezelfde printtijd vergen! Terwijl het bij FDM vijf keer langer zal zijn! Makkelijk om je leger op te bouwen, toch?!?

♣ Het is heel duidelijk dat je acryl-airbrushverf moet gebruiken. Ik raad het STARDUST Pro-assortiment aan, omdat het ultrafijne acrylkleuren zijn, speciaal bedoeld voor de fijnste airbrush-spuitmonden. Deze verven zijn gebruiksklaar en hoeven dus nooit verdund te worden. Ze hebben een hoge dekkingskracht en hun formule heeft het voordeel dat ze compatibel zijn met vrijwel elke ondergrond, inclusief PLA en harsen. En bovenal biedt het Stardust Pro-assortiment een enorme keuze aan kleuren en allerlei soorten effecten voor het schilderen van miniaturen.

Cosplay doen

Wie “Cosplay” zegt, zegt stukken van menselijke grootte en wie stukken van menselijke grootte zegt, zegt…FDM-printer!! En ja, om precies dezelfde redenen als voor beeldjes van 1/1 formaat, verdient het de voorkeur om FDM-bedrukking te gebruiken om je cosplay te maken! Vooral omdat PLA minder kwetsbaar is dan hars, is het daarom een slimmere keuze voor cosplay.

Er zijn natuurlijk harsen die zeer goed bestand zijn tegen schokken, maar de kosten ervan zijn veel hoger en een cosplay die volledig uit hars is gemaakt zou erg zwaar zijn als we willen dat hij resistent is!

Het ideaal zou ook zijn om een kleine harsprinter te hebben om meer technische onderdelen te maken, zoals helmlenzen, transparante bollen, enz. Maar als je wilt cosplayen, heb je een grootformaat harsprinter nodig!

♣ Voor stukken van 1 tot 2 meter lang is het duidelijk dat het gebruik van een verfpistool verplicht is. Als u het geluk heeft een werkplaats te hebben met een goede luchtcirculatie, kunt u elke verf op oplosmiddelbasis gebruiken, die meestal op motorfietsen of voertuigen wordt gebruikt. Dit betekent dat alle verfassortimenten op onze site geschikt zijn voor COSPLAY-achtige prints. Ik nodig u uit om de tijd te nemen om bijvoorbeeld onze categorieën metallic verven en Chameleon te ontdekken.

Maak versieringen/speelgoed om 3D-printen te ontdekken en plezier te hebben

Als je gewoon wilt dat een 3D-printer ontdekt en plezier heeft zonder al te veel moeite te doen met het printen van simpele dingen zoals Pokemon, telefoonhouders, potloodhouders... en je wilt je prints ook niet schilderen, dan raad ik duidelijk een FDM aan printer naar u toe.

FDM-printen is veel minder beperkend dan een harsprinter en naar mijn mening is het veel gemakkelijker om met FDM te beginnen dan met hars. Als u zich niet al te veel zorgen wilt maken en af en toe coole objecten wilt printen, is een FDM-printer de beste keuze!

♣ Wat de verfkeuze betreft, om te beginnen en schildertechnieken op alle ondergronden te ontdekken, raad ik duidelijk WPU-verven uit het Stardust Pro-assortiment aan, omdat ze de grootste keuze aan satijnkleuren en hulpproducten bieden. Ik vind dat er binnen dit assortiment echt alles is om elke denkbare afwerking te creëren. Het beste van alles is dat deze verven uiterst eenvoudig te gebruiken en schoon te maken zijn. Ze vormen een heel dunne laag droge verf, die snel droogt en naar mijn mening zeer resistent is, zelfs zonder vernis.

Maak reserveonderdelen/mechanische onderdelen

Ten slotte is het laatste punt dat ik wilde noemen de vraag of je wilt dat een printer reserveonderdelen of ‘mechanische’ onderdelen maakt die onderhevig zijn aan min of meer aanzienlijke trek-, compressie- en torsiekrachten. In dit geval is het een beetje van geval tot geval: FDM- en harsprinters kunnen beide de juiste oplossing bieden, op voorwaarde dat je het juiste filament of de juiste hars gebruikt!

Er zijn harsen die zeer goed bestand zijn tegen schokken en hitte, of zelfs flexibele harsen, net zoals er een verscheidenheid aan meer technische filamenten bestaat waarvan de eigenschappen zijn aangepast afhankelijk van het gebruik!

En dat is alles, mijn aanbevelingen voor het kiezen van het type printer stoppen daar! Natuurlijk zijn er veel toepassingen die ik niet heb genoemd, maar ik ben er zeker van dat de toepassing die u gaat maken in een van de 6 punten valt!

♣ Voor professioneel gebruik en in het bijzonder voor onderdelen die onderhevig zijn aan aanzienlijke slijtageomstandigheden, raad ik u aan primers te gebruiken. Ik denk vooral aan kunststofprimers (raadpleeg onze categorie speciale primers), wat niet mogelijk is zonder een adequate voorbereiding vooraf.

Dan moet je niet op zoek gaan naar resistente verf, want er zijn geen mooie parel- of metallic verven die resistent zijn. Het is de lak die weerstand en bescherming creëert. Er zijn veel technische blanke lakken, zowel voor de voedingssector als voor de industrie. Er is bijvoorbeeld een keramische lak die veel harder is dan welke lak dan ook op de markt.

Schilderen op een hars 3D-print
Welke lak voor 3D-printen?
Hoe schilder je een 3D-print?
Acrylverf kiezen voor 3D-printen
FDM-printen (Fused Deposition Modeling)


Menu