Onze categorieën

HET ONMISBARE

Peinture chrome : comment fonctionne t-elle ?Hoe verschillende soorten chroomverven werken

Sinds de introductie wordt er over Go Chrome chroomverf gesproken omdat deze innovatief is in zijn werking en verbazingwekkend in zijn prachtige 100% chroomeffectresultaten. Dus wat zijn de echte verschillen tussen chroomverven? Wat zijn hun toepassingstechnieken en hoe werken ze? En vooral: hoe u uw keuze kunt maken, afhankelijk van de beschikbare tools en afhankelijk van uw project!

Er zijn eigenlijk twee producten, twee soorten verf met chroomeffect, die totaal verschillend zijn, en er bestaat veel verwarring tussen wat de fabrikanten zeggen en de resultaten die door gebruikers worden verwacht. Hieraan worden nog andere sproeiverchromingsprocessen toegevoegd, die we hieronder kort zullen zien, en die nog meer verschillend zijn.

De twee soorten chroomverf

Allereerst is er het traditionele chroomproduct (1), dat al jaren bestaat.

Vervolgens verscheen er een nieuw product met de naam Brush-on-Chrome (2), Chrome Brush, Easy Chrome®, Go Chrome®.... gepresenteerd als een product dat met een penseel kan worden aangebracht.

Comment fonctionne une peinture chrome ?

1/ De professionele of traditionele versie

Het is een vloeibaar product zoals water, met een spiegeleffect door verdamping.
Spuittoepassing op een glanzende achtergrond.

Voordelen: resistenter, kan worden gelakt (alleen volgens een bepaalde techniek).
Het is bestand tegen UV en hoge temperaturen.
Spiegeleffect 90% ongevernist en 70-80% met vernis.
Vernissen biedt weerstand tegen slijtage en wrijving.

Nadelen: 3 stappen die nauwkeurig moeten worden gevolgd, inclusief een harde en glanzende achtergrond, toepassing in fijne en herhaalde sluiers en vrij lange en beperkte droogtijden, matige hechting.

Werking: het product verdampt voor 99% en de “chroomeffect” pigmentvlokken worden op de glanzende achtergrond gepositioneerd, waardoor een spiegellaag ontstaat.

2/ Chroom met een borstel

Het is Go Chrome, de echte brush-on chroomverf, met een zwevend chroomeffect.

Toepassing: met kwast, spray, liner, spray, dompelen, kortom... Zoals u wenst.

Voordelen: alle ondersteuning, 1 enkele laag, zeer snel, 95% spiegeleffect.

Nadelen: kwetsbaar voor wrijving. Het is niet mogelijk om het te vernissen.

Hoe het werkt: de spiegelpigmenten drijven op het oppervlak en creëren binnen enkele seconden een spiegel. Het product verdampt weinig, het heeft een hoog vastestofgehalte. Het is vullend en dik. Het kan enkele dagen duren voordat het grondig droog is.

Wat is het verschil en welke chroomverf moet je kiezen?

Sommige concurrenten verkopen feitelijk één enkele chroomverf (verdampingchroom 1) onder twee namen en twee toepassingen, zoals wij eerder deden (zie video hieronder), omdat ze het geheim van zwevend chroom niet hebben gevonden.

Stardust is het enige bedrijf dat echt borstelchroom (zwevend chroom) heeft bereikt

>> Artistiek of creatief gebruik voor interieur

Zwevend chroom is geweldig, maar deze toepassingen beperken zich helaas tot artistieke en decoratieve toepassingen, voor alle objecten die we eenvoudig en snel willen verchromen, zonder dat daarvoor wrijving of weerbestendigheid nodig is.

Chroomverf kan met succes worden gebruikt voor koplampoptiek, of zelfs voor verzamelvoertuigen die alleen bedoeld zijn voor tentoonstellingen of incidenteel verkeer.

>> Gebruik voor carrosserie

In dit geval is het absoluut noodzakelijk om te vernissen. Je moet daarom professionele chroomspuitverf gebruiken, want Go Chrome-verf kan niet worden gelakt.
Er zijn onlangs twee innovaties gemaakt voor de traditionele schilderkunst:
- Verhoogd spiegeleffect.
- Nieuwe basis/vernis die maximale glans en versnelde uitharding van slechts 24 uur mogelijk maakt.

>> Voor airbrushen

Go Chroomverf is snel en gemakkelijk te gebruiken.
Hiermee kunt u objecten, miniaturen, beeldjes, enz. manipuleren.
Voor intensiever gebruik is de professionele versie bijzonder eenvoudig aan te brengen met een airbrush (meer nog dan met een spuitpistool, vooral bij vernissen).

Andere technieken voor verchromen

Verzilveren wordt vaak verward met schilderen. Dit proces is echter een chemische projectie en heeft niets met verf te maken.
Het is een complexe en moeilijke techniek om uit te voeren, die prachtige resultaten oplevert, duidelijk de beste van allemaal.
Hierdoor ontstaat er een zilveren spiegel, die helaas niet van UV-straling of temperatuur houdt.


Verzilveren thuis

Het is momenteel hetzelfde chemische systeem met zilvernitraat, maar dan in een ‘makkelijke’ versie.
Eigenlijk is niets makkelijker, maar we kunnen wel constateren dat er geen machine nodig is om al deze producten te spuiten: wij doen het met plastic spuittoestellen, praktisch, maar zeer beperkt in kracht en capaciteit! Het proces is daarom geschikt om een klein deel te verchromen.

Hoe de koplampparabolen opnieuw verchromen?

Waar en hoe chroomverf gebruiken?


Menu